dilluns, 3 de març del 2008

TOTHOM ESTALVIA AIGUA, MENYS EL GOVERN



432.000 litres d’aigua es perden al dia en una canonada de l’empresa pública d’abastiment Aigües Ter-Llobregat a Badalona. És l’aigua que consumeix cada dia una població de 4.000 persones. És tot un embassament, com el de Foix, que es llença al llarg de l’any.

La noticia ha estat una veritable bufetada a l’opinió pública catalana. Al llarg de setmanes, el govern tripartit ha llençat missatges d’estalvi d’aigua davant de la greu sequera que vivim. Els ciutadans però han descobert que hi ha un sequera pitjor: la inoperància del govern tripartit. Segons s’ha pogut saber, aquest situació no és nova s’arrossega com a mínim des de 2005. De fet, TV3 ha desenterrat una entrevista amb l’anterior director de l’Agència Catalana de l’Aigua com reconeixia les pèrdues de la canonada i com es comprometia a engegar les obres sense esperar ajust europeus, atesa l’emergència de la situació. La data per concloure l’obra es preveia pel 2007. Som a 2008 i no s’ha fet res.

Dir d’entrada per aquells que sempre el recurs és la culpa la té CIU i perquè en el seu moment no va fer res, dir-los-hi que les fugues van ser detectades l’any 2003 pel darrer Govern de CiU, i encara que aleshores la intensitat del problema era molt menor que avui, ja van començar a treballar i a fer els primers projectes, les primeres licitacions i iniciar algunes obres, per solucionar-lo tan aviat com fos possible”. Què s’ha fet en aquests darrers 5 anys ????

Aquest és el govern dels qui varen alçar en rebel·lió a barris sencers de l’àrea metropolitana contra el cànon de sanejament de l’aigua o proclamaven una nova cultura de l’aigua . No s’ha fet res. I la sequera és aquí. I les reserves d’aigua s’exhaureixen. Perquè no parlen de que l’aigua del Ter és la que consumeixen a Barcelona i i de la sobreexplotació dels aqüífers de la Tordera ???

Aquesta situació actual es fruit de d’utilització mesquina i partidista de la qüestió de l’aigua. Això s’ha d’acabar cal un Pacte sobre l’Aigua per damunt d’interessos particulars. L’acord ha d’assegurar el subministrament suficient i de qualitat per a Catalunya; això només serà possible amb estalvi i reutilització dels recursos hídrics. Però cal anar una mica més enllà per a que el subministrament no depengui exclusivament del règim de pluges. Les dessaladores són una solució que consumeix molta energia; una solució millor és el transvasament del Roine.

En tot cas és una feina comuna que no té espera ni dilacions. El primer pas pot ser arrencar de Madrid el compliment dels compromisos contrets pel govern central en matèria de finançament del sistema de sanejament de Catalunya. Veurem qui esta a favor i qui dóna cobertura als incompliments de la Moncloa.

Si voleu saber més:
Avui, Diari de Tarragona, Lamalla.net, Vilaweb