dimecres, 25 de juny del 2014

Rajoy s'equivoca


La democràcia espanyola es troba en un moment complicat. Pitjor: el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, té por a la democràcia.
N'ha fet una interpretació adequada a la seva manera de pensar que consisteix en retallar el dret a l'expressió política dels ciutadans. Ha afirmat que està disposat a escoltar el president de la Generalitat, Artur Mas, a dialogar. 

Però, per començar, ha imposat condicions. Només ho farà si decideix no fer la consulta del 9 de novembre: "Si ara el senyor Mas no vol fer aquest referèndum que sap, perquè tot el món li ho ha dit, que és il·legal, estic disposat a escoltar-lo". I ha afegit: "Si el que vol és obligar-nos als altres a fer el que ell diu, és molt complicat, sobretot quan és manifestament il·legal". És ben bé que el president Rajoy no entén el significat de la paraula diàleg.

Aquesta actitud és demostrar mot poca confiança en el concepte de la democràcia i això es tractar els adversaris polítics com a infants. Les democràcies canvien i s'adapten a les necessitats dels ciutadans. És la sobirania popular qui governa a través d'uns representants i no a l'inrevés. Els ciutadans de Catalunya sabem i volem expressar-nos. En negar-se a donar aquesta oportunitat, Catalunya s'allunya encara més d'Espanya. Rajoy, un cop més, ha errat el tret, s'ha equivocat. La democràcia no es negocia. La democràcia es viu. El poble de Catalunya només demana celebrar una consulta per demostrar que vol ser lliure i que la convivència és possible. 

La democràcia i la llibertat política no són propietat de ningú. Les seves afirmacions el deixen en evidència. "Espanya és una nació i jo no estic disposat a què deixi de ser-ho" i ha alertat que mentre ell sigui president la consulta no es produirà. Ha afirmat que no hi ha hagut cap novetat des de la resolució del Tribunal Constitucional que va anul·lar la declaració de sobirania del Parlament i la votació del Congrés que va rebutjar cedir la convocatòria d'un referèndum.


Afirmar que s'està disposat a escoltar tots els plantejaments que es vulguin fer i després advertir que el problema és que fins ara l'únic que hi ha sobre la taula és la convocatòria unilateral d'un referèndum il·legal, suposa no entendre res. "La meva primera obligació és complir la llei i fer-la complir, i això naturalment ho faré. No pot esperar-se una altra cosa de mi". I ha afegit que no permetrà que es trenqui Espanya mentre ell sigui president del Govern espanyol. El problema rau en què Espanya fa temps que es va trencar com a conseqüència de la seva manca de diàleg i la seva negativa a escoltar un poble pacient i decebut pel maltractament que ha rebut en els darrers 35 anys. Senyor Rajoy, no s'equivoqui més i escolti els catalans.