dilluns, 28 de febrer del 2011

L'increïble cas dels 80KM/H

La supressió de la limitació del 80 km/h ha estat un tema recurrent des de la formació del govern d’Artur Mas. Mentre l’executiu demanava un temps de reflexió sobre la mesura i veure l’impacte real sobre la millora del medi ambient, determinades forces de l’oposició han volgut convertir aquesta qüestió un veritable cavall de batalla polític.

Les seves argumentacions per oposar-se a la revisió de la mesura estan farcides de demagògia i alarmisme- Demanen als ciutadans que assoleixin un dogma de fe: sense aquesta limitació permanent hi haurà més contaminació i més morts; ras i curt, qui la qüestioni serà còmplice de les morts que es puguin produir.
És un estil molt característic de fer política. Es basa en omplir de por a les persones per què acceptin les propostes “salvadores” a ulls clucs, sense considerar-les. Són propostes que, a més, apel·len a la bona consciència dels ciutadans mentre els culpabilitzen dels mals haguts o per venir.

Una manera de fer pròpia de forces polítiques que, incapaces d’abordar els problemes de soca-rel, s’obsessionen en els símptomes que els fan palesos. És la política del pegat, la que vol acabar amb la febre sense atacar la infecció.

Avui sabem que des del govern anterior es van amagar a l'opinió pública els informes tècnics que qüestionaven la imposició d'aquesta mesura, des del juliol del 2009, Increïble!!
El que si sabem és que cap informe demostra que la disminució de contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona sigui conseqüència de la limitació de velocitat; que la crisi ha fet que circulessin menys vehicles dels considerants més contaminants (camions, furgonetes, tec.) en un 6 %; i que la reducció de la sinistralitat ha baixat en el conjunt de les carreteres catalanes i no només en l'antiga àrea 80 km/h.Per a solucionar els problemes inherents del trànsit, accidents i contaminació, cal una visió global del transport i la mobilitat. Un disseny estratègic que contempli la realitat quotidiana dels ciutadans.
Aquest el debat obert, clar i franc a quin ens hem d’abocar per resoldre la sinistralitat i la contaminació dels vehicles. Sense apriorismes ni dogmes de fe inqüestionables. Qualsevol altra cosa són cortines de fum que contaminen la bona gestió política.

Article publicat a l'e-noticies