dimarts, 16 de març del 2010

DESCONFIANÇA: SINÒNIM DE TRIPARTIT.


El diari la Vanguardia ha publicat un nou sondeig electoral, que com tots els que s’han publicat en els darrers mesos, dóna una clara victòria a la nostra coalició de CiU. La única novetat d’aquest sondeig és que parla d’una victòria contundent.

Sempre he dit que dels sondeigs t’has de fiar i t’has de creure la tendència que marquen. No ens podem quedar amb el número d’escons que dona a cada formació. Si ens quedem en que CiU treu 65-67 escons, al final, molt possiblement creurem que el sondeig no l’ha encertat. Si ens quedem amb les tendències del sondeig, CiU guanya de manera clara i puja, el PSC empitjora, ERC baixa de manera clara, i PP i ICV no modifiquen massa els resultats de fa 4 anys, segurament ho encertarem. Aquesta és la fotografia que donen la majoria d’enquestes electorals que s’han publicat. I les que no s’han publicat també.

Els motius d’aquests resultats són molt diversos i personalment fugiré de donar-ne gaires. El que sembla clar, és que la majoria de catalans volen un canvi, que es concreta amb un rebuig clar de la fórmula del tripartit. Rebuig que manifesten fins i tot de manera majoritària els votants de les formacions que el componen.

Sembla doncs que estem a les portes d’un nou cicle, on CiU recuperaria, no ja la primera posició, cosa que no ha perdut mai, si no que recuperaria de manera inequívoca i indiscutible l’hegemonia en tots els camps. El nacional, però també en el camp social.

Aquesta situació, com deia fa pocs dies Francesc-Marc Álvaro en un article al mateix diari, ve determinada per unes posicions molt centrades per part de la nostra coalició, però sobretot, per una percepció negativa del tripartit. I la ciutadania (74%) el que queda clar és que no en vol cap més, per ara, de tripartit. I per aturar això solament hi ha actualment una opció, que no és una altra que la d’Artur Mas.

Hauran estat 7 anys de tripartit, amb alguns encerts que segur que els hauran tingut, però amb una percepció general de falta de lideratge; de pèrdua de pes de Catalunya, no solament a Espanya, si no també al món, (Hem passat a ser la 11 regió europea, quan fa 8 anys èrem la tercera); de no prendre decisions estratègiques bàsiques per el nostre país; de no defensar Catalunya si molestàvem amb això al govern del PSOE.

I al final el que comptarà serà això. La percepció ciutadana, que donarà un mandat clar, si és confirmen els pronòstics, a CiU i a l’Artur Mas per recuperar els lideratges perduts. Tindrem una feina de gran responsabilitat.