dilluns, 1 de desembre del 2008

FINANÇAMENT LOCAL: ENGANY O MAQUILLATGE DEL PSC (I)

Els partits catalans van signar el 10 de setembre al Palau de la Generalitat un pacte per la millora del finançament local. Les propostes s’havien de traduir en esmenes als Pressupostos de l’Estat.

A l’hora dels fets, el PSC-PSOE es va desmarcar de l’acord. Al Congrés, va votar en contra de les esmenes. CiU, ERC i ICV hi van votar a favor.

Els socialistes van fer comèdia signant el pacte. Un cop més han actuat al servei dels interessos del govern Zapatero.

El pacte incloïa mesures com: incrementar l’aportació estatal; permetre un major endeutament; avançar la quantitat en concepte de participació en els tributs estatals; creació d’un fons destinat a les inversions locals amb l’IVA de l’obra pública municipal.

CiU, ERC i ICV denuncien l’incompliment per part del PSC-PSOE del pacte assolit el passat 10 de setembre per a la millora del finançament local.

En aquest acte, celebrat al Palau de la Generalitat i amb la presència del President de la Generalitat, José Montilla, es va aprovar un document amb un seguit de mesures per a la millora del finançament dels ajuntaments catalans.

Els signants del pacte es comprometien a defensar al Congrés dels Diputats la inclusió als Pressupostos de l’Estat d’un seguit d’esmenes que contenien aquestes propostes.

A l’hora de la veritat, CiU, ERC i ICV van donar suport a les esmenes, però el PSC-PSOE va votar-hi en contra, trencant la unitat assolida a Catalunya i impedint la seva aprovació.

Lamento que la unanimitat del dia 10 de setembre només hagi durat un mes i mig. Calia estar esperançats davant del pacte assolit, però ara la decepció és gran no només perquè les esmenes a favor d’un millor finançament local no s’hagin aprovat, sinó perquè han estat rebutjades per un partit que va ser present en l’acte del dia 10.

CiU reclama als alcaldes del PSC-PSOE que facin pressió, que actuïn com un lobby municipalista dins del seu partit i facin servir la seva força dins del PSOE, perquè encara hi ha temps per a rectificar i fer possible que s’aprovin les esmenes.

Cal preguntar-se què pretenia el PSC-PSOE amb la comèdia que va fer a Catalunya si no estava disposat a defensar les esmenes a Madrid. A qui volia enganyar? En aquest sentit, cal denunciar la incoherència i la subordinació dels socialistes a una consigna de partit.

Ara ens trobem que de les mesures per la crisi que presenta el President Zapatero aquests darrers dies, n’hi ha una que fa referència al finançament local i que representa una injecció de 8.000 M€ . En primer lloc dir que, benvinguts els diners que vinguin però això no dona resposta ni resol cap de les peticions que s’han fet des del món municipalista i que són, en realitat, un seguit de mesures inconnexes, que en un proper post us comentaré.