dimecres, 22 de febrer del 2017

Nou partit, nous lideratges



La setmana passada vaig tenir l’ocasió d’assistir a la conferencia que la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, va oferir dins del marc dels esmorzars del Fòrum Nova Economia. Tots els assistents vàrem poder gaudir de les interessants reflexions d’aquesta política jove, molt preparada, amb un important rigor intel·lectual i amb un gran futur per davant. Escoltar-la, va ser una oportunitat d’or per entendre els motius que han impulsat el naixement del Partit Demòcrata.

El juliol de l’any passat, una bona colla de dones i homes amb un alt sentit de país, provinents del que molts s’entesten a recordar –ves a saber amb quines intencions- com a “antiga Convergència”, ens vàrem reunir en el Congrés Fundacional del Partit Demòcrata.

Tenim arrels convergents i estem orgullosos de l’obra de govern desenvolupada pel president Pujol. A aquells governs devem, en bona part, que tinguem el país que tenim. D’interpretacions n’hi ha per a tots els gustos, però la realitat només és una; res és per sempre. Davant tenim nous reptes que exigeixen noves eines. Ja no serveixen els partits nascuts en clau autonòmica.

CDC va ser una eina útil durant uns anys en que hem pogut comprovar si Espanya podia ser l’Estat dels catalans; és obvi que no. No podem acceptar un Estat que gosa asseure al banc dels acusats al president Mas i a Ortega, Rigau i Homs, pel fet d’haver posat urnes a disposició dels ciutadans.

Afrontem una etapa decisiva per Catalunya, i ho fem amb moltes ganes. Estem preparats per assumir qualsevol eventualitat, i això inclou unes eleccions al Parlament a l’hora que ens preparem per seguir essent la primera força municipal.

Treballem per fer un partit permeable, capaç de beure de tradicions polítiques que van des del liberalisme a la socialdemocràcia, passant per l’humanisme. Volem fugir dels populismes de curta volada i de respostes fàcils i inconscients de qui que s’aprofita del malestar d’una crisi econòmica i de les seves seqüeles. Si la globalització s’ha acarnissat amb els més febles i no ens ha ofert el mateix cabal d’oportunitats a tots, cal repensar-la.

Catalunya enfila la recta final de divuit mesos excepcionals de Junts pel Sí. Estem preparats per plantar cara, en una confrontació electoral, al populisme fàcil que prové tant de l’esquerra com de la dreta. Ja en tenim prou del dogmatisme i de la demagògia dels qui pretenen treure rèdit electoral sense aportar solucions.

En el món de la política 2.0 on la informació flueix a ritme de 140 caràcters, reivindiquem la llibertat individual, la justícia social i la protecció dels més vulnerables. Així, ras i curt.

Reivindiquem un país millor amb uns serveis públics de qualitat, els presti qui els presti. L’important no és la gestió sinó la qualitat dels serveis, de tots els serveis, no únicament de la sanitat, l’educació o els serveis socials. Aquest país ha demostrat amb fets que la col·laboració publico-privada és bona. Qualsevol altra consideració només serveix per alimentar els dogmatismes i la retòrica dels qui esdevenen antisistema per sistema.

Necessitàvem una eina per construir un país millor; aquesta eina és el Partit Demòcrata. I la Marta Pascal, un gran actiu. Som-hi!