dijous, 5 de maig de 2016

El #26J suspenem el Tribunal ConstitucionalA l’Espanya dels “compiyoguis” on triomfen els missatges curts de l’estil “Luís, se fuerte” i on s’utilitzen eufemismes com “reforma estructural” per referir-se a “l’austericidi”, capbussar-se a les profunditats del complex llenguatge jurídic pot fer enormement difícil prendre consciencia de la gravetat d’algunes accions.

Fa unes setmanes, l’”independent” i “despolititzat” Tribunal Constitucional presidit per un ex-militant del Partit Popular emetia un comunicat amb el següent text:

“El Pleno del Tribunal Constitucional ha estimado parcialmente el recurso del Gobierno de la Nación contra el Decreto-ley de Cataluña 6/2013, de 23 de diciembre, que modificó la Ley 22/2010, de 20 de julio, del Código de Consumo de Cataluña”.

No patiu, us ho tradueixo. El que vol dir és: “No podeu evitar que es talli el subministrament elèctric, l’aigua o el gas a les persones en situació de vulnerabilitat”.

Millor, oi? Doncs així podríem seguir traduint els textos emesos pel TC fins a descobrir que, a petició del govern del Partit Popular, ha rebutjat, tombat, suspès, rebregat i esclafat iniciatives impulsades pel Parlament de Catalunya destinades a millorar al dia a dia dels catalans.

Voleu més exemples de traduccions de contenciosos del TC?

No podeu dir que Catalunya és una nació.
No podeu protegir als ciutadans que hagin estat víctimes d’estafes bancaries.
No podeu aplicar polítiques d’igualtat entre homes i dones.
No podeu decidir quina serà la llengua vehicular dels vostres fills a les escoles catalanes.
No podeu decidir l’hora en que obriran i tancaran les botigues catalanes.
No podeu cobrar un impost als propietaris de pisos buits per recaptar diners i destinar-los a lloguers socials.
No podeu cobrar un impost als bancs pels dipòsits que hi tinguin les grans fortunes.
No podeu cobrar un impost a les operadores d’Internet per recollir diners que després destinareu a protegir la industria cultural catalana.
No podeu cobrar un impost a les centrals nuclears per recaptar diners que després destinareu a fer polítiques de protecció del medi ambient.
No podeu organitzar el territori català per decidir quins pobles poden ser municipis i quins no.
No podeu convocar consultes populars ni referèndums, ni que sigui de forma democràtica.
No podeu demanar al Síndic de Greuges que investigui possibles casos de tortura.
No podeu crear una Agencia Tributària que gestioni els impostos que paguin els catalans.
No podeu tenir contacte directe amb altres estats ni tenir un conseller d’afers exteriors.
No podeu prohibir el “fraking” com a forma de buscar gas rebentant el subsòl català.
El vostre Parlament no pot fer declaracions on s’expressi quin tipus de país voleu pel futur ni crear una comissió amb aquest objecte.

Així s’entén millor, oi? A mesura que escric, puc sentir bullir la sang del lector. Ho deixaré aquí, tot i que n’hi ha més.

Permeteu-me que us faci una proposta molt seriosa: El dia 26 de juny, suspenem, nosaltres, el Tribunal Constitucional. Fem-ho de la única forma que no ens poden frenar (no serà perquè no ho hagin intentat); votant!