dimarts, 14 de maig del 2013

CALELLA, CIUTAT GEGANTERA 2013

Fotografia de @quimopla

En la responsabilitat municipal, sovint s'han de prendre decisions amb certes dosis d'intuïció. De visió de futur. El dia que els geganters ens varen proposar d'optar a la nominació com a Ciutat Gegantera, d'alguna manera vàrem fer un acte de fe. No sabíem o coneixíem al 100% de la magnitud del que estàvem parlant.

Al llarg de quasi dos anys, l'immens treball de la Colla Gegantera de Calella, del gran nivell del nostre Tinent d'alcaldia de Ciutadania, i segurament el més important, una lenta però constant implicació de tota la ciutat amb voluntaris, amb diverses entitats, han acabat gestionant un cap de Setmana inoblidable.

La joventut Artística que col·labora amb el pregó. L'entitat Pa Vi i Moltó que prepara la botifarrada del dissabte. La Colla No Tinc Fred amb la banyada gegantera. La majoria de Calella Marxa que prepara les plantades de la desfilada del diumenge. El sopar espectacular de dissabte per més de mil persones, la brigada municipal, la policia local, ADF's i un llarg etc., quina satisfacció, quin privilegi que la història m'ha regalat poden ésser l'alcaldessa de tot aquest esdeveniment.

Quatre punts de trobada, a les plantades del diumenge, i les desfilades dels gegants per quatre carrers de la nostra ciutat. Anselm Clavé des de la Plaça dels Eucaliptus; la Bruguera des de la Plaça Catalunya, des de la Plaça dels Països Catalans, i el carrer Església i Jovara des de la Plaça de L'Església. Quatre rius. Com canta en Raimon, Quatre rius de sang. Símbol de catalanitat i de pàtria. De Salses a Guardamar, de Vinaròs a Palamós, més de 300 colles geganteres del nostre país. Milers de persones que amb el seu dia a dia, mantenen la flama de la pàtria. La llengua, la cultura, les tradicions... Que és una Nació?? Una nació és un territori amb una història, una llengua i una cultura comuns, ens deien fa anys. Doncs això. Una nació, de la que Calella ha pogut ésser capital cultural per uns dies.

I davant d'aquesta riuada, 10 o 15 persones que els motiva més la "bronca", la discrepància. Que són capaces d'ignorar l'esforç col·lectiu, el treball de dos anys, com de manera magistral va explicar el magnífic cap de colla dels geganters de Calella. Per una dotzena mal comptada, l'important era l'acritud, el poder tornar cap a casa amb la satisfacció d'haver rebentat un acte.

Davant d'això uns assistents absolutament entregats al respecte que els hi produïa aquesta organització de tot un poble que han treballat dos anys per construir un esdeveniment a on la cultura, el civisme i la fortalesa de País estava per damunt de tot. Quina gran lliçó!!!

A tots els que heu fet possible l'èxit dels actes d'aquests 3 dies, moltes, moltes, moltes gràcies.