dimarts, 4 de maig de 2010

La democràcia del poble


La Resolució que ha aprovat fa pocs dies el Parlament conté tots els elements que crec imprescindibles per la dignitat de Catalunya.Es subratlla la màxima legitimació de l’Estatut, la plena constitucionalitat i la necessitat que es compleixi.

Es posa de manifest que PSOE i PP no compleixen amb la Constitució: l’article 159.3 que obliga a renovar per terços cada tres anys els membres del Tribunal.

El Constitucional s’ha de declarar incompetent per jutjar l’Estatut.Ens comprometem a reformar la llei orgànica del Tribunal Constitucional per impedir la prolongació forçosa del mandat dels magistrats.
Per CIU per fer viable la resolució, cal la implicació a Madrid de tots els diputats i senadors catalans.

CiU sempre ha defensat que el Constitucional no havia d’entrar a jutjar l’Estatut. La resolució no és una amenaça, és un avís. És la legítima defensa de l’autogovern que va votar el poble.

Però la nostra manera de veure també és compartida per algú que viu fora del nostre territori i que té la suficient solidesa jurídica com és el Catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla el Dr.Javier Pérez-Royo que considera el següent :

“El control de constitucionalitat dels estatuts no té base constitucional. El Tribunal Constitucional no hauria de deixar-se arrossegar en un terreny que no pot ser el terreny de la jurisdicció constitucional. La definició de l’estructura de l’Estat és l’àmbit de la política i no de la jurisdicció. I si això s’oblida el resultat és el rosari de l’aurora en l’interior de l’òrgan jurisdiccional.”

Personalment crec que la qüestió està clara si un dia ens fan escollir entre una determinada interpretació de la Constitució i la democràcia expressada pel poble de Catalunya,des de CIU no dubtarem gens.
Crec així mateix que la posició d’ERC és un error. Qualsevol gest de defensa del nostre autogovern, per petit que sigui, no pot ser qualificat d’inútil com ha fet ERC.

D’altra banda la resolució podria ser un brindis al sol si els socialistes es dissolen un cop més dins del PSOE.
Cal confiar que si arriba la sentència, el President Montilla sàpiga garantir la unitat del Govern a diferència del que ha passat aquests dies. De fet un important dirigent d’un dels partits socis del PSC (Joan Ridao/ERC) ha titllat al President Montilla de fer el “milhomes” davant aquest episodi . Poc respecte institucional o nul.la confiança personal?

Com sigui que ja hem anunciat des de CIU que portarem a part del Senat també al Congrès la resolució del Parlament instant la renovació del Tribunal Constitucional i què aquest es declari incompetent per jutjar i sentenciar l’Estatut. Ja veurem finalment que voten els 25 Diputats del PSC al Congrès.
Temps al temps , ja es veurà, però cal insistir que CIU sempre ha defensat el que s’ha anomenat la doctrina Pérez Royo. Davant d’aquells que deien que s’havia de deixar treballar el Tribunal Constitucional, sense més, i que no calia actuar, allò que se n’ha denominat el constitucionalisme demòcrata com a contraposició al patriotisme constitucional.

En els propers dies i setmanes ja veurem com evoluciona tot plegat i quí és quí en aquesta situació tant delicada i greu per Catalunya.

Article publicat  a l'e-noticies