dimecres, 16 de novembre del 2011

Diari de campanya – Les ciutats inhòspites de PP


De ben segur que coneixeu les iniciatives de diverses poblacions catalanes per establir camins escolars segurs. La idea és que la mainada pugui anar sola a l'escola i que el recorregut estigui lliure de perills. Una part implicada en l'èxit d'aquestes projectes són els botiguers; en qualsevol moment el alumnes han de poder entrar en un establiment i poder demanar ajuda. No cal dir que el col·lectiu de comerciants s'ha implicat amb fermesa.

Iniciatives d'aquest tipus estan en perill si el PP té les mans lliures per aplicar les seves mesures de liberalització d'horaris comercials. Aquelles famílies que porten anys sostenint, amb esforç i professionalitat, el seu petit negoci hauran de tancar en no poder competir amb les grans superfícies, que podran obrir tantes hores com vulguin. En conseqüència, veurem com moltes botigues desapareixeran i els carrers esdevindran més solitaris, més foscors i més insegurs. Les ciutats seran menys habitables i més inhòspites.

A Catalunya sempre hem defensat un model de comerç de proximitat basat en les botigues que donen vida als carrers de les nostres ciutats; un model que fomenta la convivència i la relació entre els veïns alhora que contribueix a la sostenibilitat mediambiental tot evitant desplaçaments innecessaris amb transport privat.

La liberalització d'horaris comercials comportarà la destrucció de més llocs de treball amb el tancament dels petits establiments. Les grans superfícies, per envergadura i per nombre de treballadors, podran obrir tots els dies de la setmana i les hores que vulguin. No obstant, no crearan prou ocupació per substituir la destruïda per la liberalització.

No és una simple proposta en favor del consumidor, les seves intencions són més profundes. El PP vol eliminar la capacitat autonòmica de regular el comerç, invocant “la unidad de mercado”, per aplanar el camí a les seves aliades, les grans superfícies. Aquestes multinacionals de la distribució comercial tributen els seus impostos a la capital espanyola. Una nova manera que els nostres diners es quedin a Madrid.

Per a Catalunya, per al nostre comerç, el PP no és la solució sinó l'agreujament dels problemes.