dimecres, 12 de març del 2014

Amb les coses de menjar no es juga



En els darrers anys la paraula crisi s’ha incrustat de tal forma en el nostre vocabulari habitual que sovint correm el risc de perdre l’autentica noció del seu significat.

Per a la majoria dels ciutadans, l’esclat de la bombolla immobiliària, Goldman Sachs, la “Troica”, el “tot poderós” Mario Draghi, la prima de risc o les preferents, s’han convertit en estacions i personatges d’una mena de túnel del terror sense llum al final que qui més qui menys travessa com pot. Son termes difícils d’entendre per aquells que no pertanyem al món de les finances. Però quan de veritat entenem com pot ser de dura la situació, és quan arriba l’hora d’anar a fer la compra de la setmana. Els mateixos diners que abans servien per garantir plat a taula durant uns dies, sovint son insuficients per alimentar una família.

Conèixer les xifres de demanda d’assistència a ong’s i institucions benèfiques fa que s’encongeixi el cor del més insensible. Però és quan coneixem l'esgarrifosa quantitat d’aliments que acaben a les escombraries, que la nostra comprensiAmb les coses de es jugadstil deó toca el seu límit.

A Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments sòlids que serien aprofitables. El 58% del malbaratament dels aliments es produeix a les llars particulars (151.800). Cada any es malbaraten 34,9 kl. d’aliments per habitant, equivalent a 112€ per persona i any. Aquesta xifra equival a llençar el menjar consumit durant vint-i-cinc dies i mig. Amb aquest menjar, es podrien nodrir més de 500.000 persones cada any.

Davant d’aquestes xifres és impossible no recordar que l’espècie humana te una injustificable tendència a no valorar les coses fins que en sent la mancança. Aquesta certa "decadència de la nostra societat" ens hauria de commoure i fer-nos sacsejar, encara més, la consciència.


Aquests dies s’ha engegat la campanya “Prou malbaratar aliments; què pots fer tu per aprofitar el menjar?”. Des de l’Ajuntament de Calella ens hem adherit a aquesta campanya destinant tota la nostra dedicació a promoure un canvi d’actitud en aquest àmbit. Us demano que hi pareu molta atenció. Preneu nota dels consells que rebreu i treballem per aconseguir, entre tots, que els aliments arribin a tothom.