dimarts, 20 de març del 2012

Resposta a un vídeo per un destacat advocat del Col·lectiu Ronda

Resposta a un vídeo per un destacat advocat del Col·lectiu Ronda
Per diferents canals m’ha arribat un vídeo titulat: “ El major robatori de l’història de Catalunya”. Crec que el vídeo està ple de mentides, falsedats i insinuacions malintencionades que sembla imputin fets delictius. Explico els tres qualificatius del vídeo que he subratllat i en l’ordre invers en que m’ha sortit.

1.- Sembla que imputin uns fets delictius (robatori i corrupció), però en realitat, si l’escolteu bé, els delictes no s‘imputen directament. Un jutge podria sentenciar que no s’han dit.

Des de l’inici del vídeo (l part minut 0.26) es parla de la Sanitat Pública Catalana com un “niu de corrupció”... “un forat negre” en que s’ha robat “centenars de milions” . Després els centenars de milions robats no apareixen per cap lloc i tota “la investigació feta durant dos anys” es centra i circumscriu a que no s’ha facilitat als “investigadors” les factures del 0’75% del pressupost o subvenció rebuda per finançar el servei sanitari a la comarca per part del CSMS. Els tres conceptes que es volien investigar són: protocol 0’082%, estudis i dictàmens 0’23% i despeses diverses 0’45%... i això, d’un pressupost que ells mateixos diuen que és de 100 milions. Cal recordar que la noia no diu en el vídeo que s’han robat aquest diners, si no que sols diu que els alcaldes, el directius i altres organismes no els han volgut donar explicacions ni demostrar el que s’ha fet amb aquests diners .... Amb això ningú pot anar a un jutge i dir que l’han calumniat. Però jo dic que el vídeo és calumniós.

2.- Insinuacions malintencionades. El que acabo de dir ja explica prou aquesta afirmació. A les xarxes socials tenim una tendència a creure’ns el que allí s’escriu o es publica gravat. D’això se’n aprofiten els autors del vídeo. En realitat són ells els que no estan ben informats o amaguen la realitat quan pretenen explicar l’historia de la Sanitat Pública Catalana amb breus paraules i des de 1981. Diuen que, quan l’Estat va transferir les competències en Sanitat, el que la Generalitat va trobar va ser que el 30% era públic i el restant 70% era privat o mercantil. entitats caritatives ordres religioses etc. No és cert. Aquest 70% s’ha de tornar a dividir en dues parts una pública o semipública (Ajuntaments, Fundacions sense ànim de lucre, etc.) i una altra privada pura i dura d’empreses de capital (Societats Anònimes o limitades). Això provoca tres règims de relacions laborals: personal estatutari, bàsicament els de l’ICS (Vall de Hebron o Can Ruti), altres eren de la XHUP (Xarxa d’hospitals d’Utilitat Pública) ( H. Clínic, S. Pau, Calella o Blanes entre altres) i els últims que estaven en un Conveni Col.lectiu de la sanitat privada (un exemple d’això seria la Quirón o la Dexeus). El tema que tot això planteja és el del model sanitari que volem. Però aquest tema sembla no interessar als autors del vídeo. Jo tan sols vull aquí proclamar la necessitat de defensa d’un model públic de sanitat. Duran els últims 10 anys de la meva vida he tingut problemes de salut greus. Com usuari, el grau de satisfacció amb el sistema és altíssim. Voldria que els meus fills i nets poguessin gaudir d’un sistema que els donés un servei de similar qualitat.

3.- Mentides i falsedats. A continuació fa la gran imputació a Carles Manté, amic meu de molts anys, per haver dimitit del CSMS (Corporació de Salut del Maresme i la Selva). Diuen que aquesta dimissió es fa “de manera sorprenen” ; la realitat es que ha estat cessat pel Conseller de Salut degut a la seva vinculació al Govern tripartit i desprès de les darreres eleccions municipals.

També es senyala el desviament, que aquí sols és presumpte, va passar a Reus, on hi ha una empresa que es diu SHIROTA FOODS..i la noia del vídeo diu amb tota tranquil·litat que “havia estat propietat de Manté”. ÉS FALS.

Per acabar i a fi de contribuir a la” investigació de dos anys”, voldria dir que la CSMS, té els següents controls sobre els seus comptes :

1.-El consell Rector. D’aquest òrgan en formen part els partits que tenen representació en els consistoris dels tres Municipis dels que cita als Alcaldes. Es dir, qualsevol regidor o representant membre del consell participa en el moment d’aprovar els comptes i rep amb antelació tota l’ informació.

2.-El servei Català de la Salut. No pot dir que no té res a veure amb els comptes. És ell qui fixa l’aportació que s’ha de fer cada any. Rep i analitza tots els comptes abans de la seva aprovació i al final de l’any per comprovar la seva execució. A mes d’analitzar les auditories i la fiscalització citades més avall.

3.-La Intervenció de Comptes de la Generalitat. Anualment i amb un nivell de detall exhaustiu.

4.- La Sindicatura de Comptes. La Sindicatura, té per finalitat verificar el compliment dels processos,concursos,adjudicacions,eficiència, etc dels comptes corresponents a cada exercici per les entitats que conformen l’àmbit sanitari públic

5.-La Auditoria externa Es l’Auditoria Faura Casas,adjudicada per concurs públic, que no agrada per que també fa les auditories de les empreses del grup SEHRS. També poden ser investigats pels organismes corresponents

6.-El propi Comitè d’Empresa. En aquest cas la situació és molt especial ,doncs resulta que els treballadors de la Corporació tenen suspesa una part de la paga d’objectius la qual han de cobrar en funció de que hi hagin o no pèrdues a l’entitat. Si fos cert el “major robatori de la història”, de ben segur que hi haurien pèrdues i que jo sàpiga, els resultats econòmics del 2011,han permès recuperar un 40% de la dita paga.

No soc una defensor o partidari del model de Sanitat Pública que tenim a Catalunya. M’agradaria més un model que fos totalment públic. Voldria pensar que els que han fet el vídeo, també volen un model de Sanitat Publica de qualitat. No l'aconseguirem i ni tan sols podrem mantenir la que tenim amb divisions i acusacions amb poc fonament i disparant indiscriminadament, en aquests moments que la dreta en el govern propicia l’aparició de capital privat,fons d’inversió privats comprant empreses sanitàries (Transport Sanitari de Catalunya, Ambulàncies Lázaro, etc.) Afinem la punteria i lluitem per una Sanitat Publica de qualitat.

Joan Lluís Jornet i Forner

Advocat - Jubilat i Membre cofundador del Col.lectiu Ronda