dimarts, 28 de gener del 2014

Catalunya, comença al teu ajuntament



El cap de setmana passat, Calella va acollir la “Convenció Municipal 2014” de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Prop d’un miler d’alcaldes i regidors de tot Catalunya ens vàrem reunir a la Fabrica Llobet-Guri on vàrem rebre l’escalf del President Mas, de diversos consellers del seu govern, dels Presidents de diputació de Barcelona, Tarragona i Lleida i de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Aquesta trobada es produeix en un moment en que molts ja tenim la mirada posada, amb il·lusió, en les eleccions que l’any que ve serviran per escollir els nous governs municipals, una il·lusió que es veu enterbolida per la incertesa que genera la “Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local”, un capítol més del culebrot de la recentralització.

Mai no ens cansarem de reivindicar el paper dels ajuntaments com a administració més propera al ciutadà, amb tot el que això implica. Com tampoc ens cansarem de combatre una iniciativa del govern Rajoy que darrera de paraules de presumpte responsabilitat com “racionalització” i “sostenibilitat”, amaga la intenció de limitar la capacitat de maniobra dels ajuntaments amb la conseqüent retallada en els serveis públics que ofereixen. Serveis adreçats a uns ciutadans que cada dia senten més l’ofec amb el que el Partit Popular castiga la Catalunya “rebel i separatista”.

Aquest cap de setmana, molts dels assistents a la “Convenció Municipal de CDC” hem recordat aquell vell eslògan amb el que CiU va concórrer a les eleccions municipals de l’any 1991; “Catalunya comença al teu ajuntament”, un eslògan que aquest cap de setmana ha tornat amb més força que mai a la ment dels representants del mon local de CDC reunits a Calella en una trobada que va servir per reforçar el nostre compromís basat en l’exigència d’un moment excepcional, a nivell social i a nivell nacional.

En l’àmbit social, els ajuntaments governats per CiU ens sentim més compromesos que mai amb el sosteniment de l’Estat del Benestar i el suport a les persones que més ho necessiten. Mentre que en l’àmbit nacional ens sentim fermament compromesos en garantir que les persones decideixin el seu futur, perquè son els pobles i les ciutats els qui han de donar l’embranzida decisiva per a la construcció nacional i fer de Catalunya una terra justa i amb esperança.

Faig meves les paraules d’en Josep Rull durant l’acte de cloenda de la Convenció Municipal de CDC; “Diuen que ens posaran aranzels, aquells que ens obliguen a pagar peatges a les nostres infraestructures; diuen que ens trencarem com a societat, aquells que atempten contra la nostra cohesió social; diuen que no podrem pagar les pensions, els que ens buiden la caixa de la Seguretat Social; diuen que baixaran les exportacions els que posen traves impossibles a les nostres empreses exportadores”.

Cap document constitucional pot representar una gàbia per a la democràcia. Cap constitució pot esdevenir eterna arriscant-se a sotmetre generacions que ni tant sols la van votar. Cap Estat, ni propi ni aliè, pot passar per damunt de la voluntat de les persones.