dimecres, 8 de gener del 2014

2014; a Calella, estem a punt



Amb la sensació d’haver trencat qualsevol disciplina en la nostre dieta diària i amb il·lusions renovades deixem enrere les festes de Nadal en que la majoria de nosaltres hem pogut compartir taula i tertúlies familiars en les que, qui més qui menys, ha tret el tema del procés de transició nacional que viu Catalunya, sense que això hagi suposat “fer la creu” a cap germà, cunyada, cosí o oncle, per molt que el ministre Fernàndez Díaz ens ho vulgui pintar de color de “gos quan fuig”.

Es hora d’afrontar un any que serà decisiu en la història del nostre país. Cal que tots aquells que creiem en la democràcia posem els cinc sentits en fer que el poble de Catalunya es pugui pronunciar sobre quin vol que sigui el seu futur. I tot això ho hem de fer sense descuidar la nostra feina diària.

Des del govern municipal hem posat les bases perquè l’any que ara comença sigui profitós per a tots els calellencs. Hem elaborat un pressupost municipal realista amb la situació econòmica actual que, si be dona els primers senyals de recuperació, convida a mantenir la prudència i la contenció durant els pròxims mesos.

Confiem en que la recuperació econòmica arribarà lenta i progressivament a totes les llars, però fins que això no passi, cal que seguim treballant per mantenir la maquinaria econòmica a ple rendiment per garantir noves i millors oportunitats per a emprenedors i treballadors.

Durant els últims mesos no hem parat de cercar complicitats entre el Govern de la Generalitat i la Diputació de Barcelona per elaborar un pla d’Internalització i captació de noves inversions que ens permetin diversificar la nostra economia. Tan important és mantenir i millorar en qualitat la nostra destinació turística com cercar nous sectors que enforteixin la nostra capacitat econòmica i productiva. I ho hem fet sense oblidar les polítiques socials, més necessàries que mai.

L’àrea de Promoció Econòmica ha augmentat el seu pressupost en un 10,5%, la mateixa proporció amb que s’ha incrementat el pressupost de l’àrea de Ciutadania, mentre que el programa de Serveis Socials ha vist incrementada la seva aportació en un 9.75%, on destaca l’increment de les atencions socials, que passen dels 250.000€ de l’any 2013 als 325.000€ del 2014, el que suposa un augment del 30%.

Actualment, a Calella, 3.103 persones es beneficien dels ajuts de l’Àrea de Política Social, que cada setmana reparteix entre 100 i 120 carrets d’aliments.

Per continuar avançant en la bona direcció, cal la implicació de tots més enllà de posicionaments polítics. En aquest sentit, vull destacar la bona predisposició mostrada pel grup municipal del PSC durant les converses prèvies al debat de pressupostos, que ha fet possible la signatura d’un document sobre “Acords estratègics 2014-2015 per a la dinamització econòmica de Calella” que, entre altres, ha permès destinar 45.000€ a la millora de l’accessibilitat amb foment de l’ocupació, una mesura destinada a fer una Calella més accessible i, en la mesura que sigui possible, que aquestes tasques les facin empreses que hagin contractat persones aturades.


Per tercer any consecutiu, Calella s’implicarà en l’organització de la “Volta Ciclista a Catalunya”, una prova que genera un important ressò mediàtic internacional i que, en aquesta ocasió, comptarà amb els diners recaptats mitjançant el que es coneix com a “taxa turística”.

L’any que deixem enrere hem celebrat la primera “Setmana de la Moda”, que ha superat totes les expectatives, hem consolidat el Festival “Canta al Mar” i hem continuat donant suport al “Challenge” que, gràcies al “Fons Local per al Foment del Turisme”, pot tornar a comptar amb suport econòmic.

Aquest 2014, a més, Calella serà la seu del “Trail Festival”, que constarà de tres proves; una duatló i una triatló cros que seran puntuables pel Campionat d’Espanya i una “trail”. Proves, aquestes, que contribueixen decisivament a definir el que anomenem “Territori Triatló”, una aposta més per a la consolidació de la marca de “Turisme Esportiu”.

En el capítol d’Inversions per aquest 2014 destaquen la remodelació del carrer Riera, la reforma del Mercat Municipal, la implantació del “Museu del Turisme” a la Fàbrica Llobet-Guri, la reforma dels vestidors del Pavelló Municipal d’Esports, la reordenació de la façana marítima -amb l’entrada en servei de la Base Nàutica-, i la continuació de les millores a la Fàbrica Llobet-Guri, gràcies –en part- a l’esmena que Convergència i Unió va presentar als Pressupostos Generals de l’Estat i que farà que disposem de 200.000€ extraordinaris.


Cal tenir present que, a part del finançament que es formalitzarà mitjançant el crèdit corresponent, comptem amb subvencions com l’atorgada pel “Feder” al projecte del “Museu del Turisme”.

Per últim, voldria destacar l’inici d’etapa en la gestió del cicle integral de l’aigua que comença amb la nova empresa municipal “Gestaigua” i els canvis destinats a la millora de la neteja i recollida de residus.


Calella comença el 2014 contenint la pressió fiscal per segon any consecutiu, prioritzant la despesa social i impulsant l’economia local. Estic convençuda que totes aquestes iniciatives seran una bona base per afrontar amb garanties un any decisiu, també a la nostre ciutat.