dijous, 15 de novembre del 2012

Por, de què?


El president Mas intenta combatre el setge de la por amb que alguns candidats propers a l’Espanya en blanc i negre intenten neutralitzar l’efecte 11S. Personalment recomano efusivament aquest tipus de lectura. Rés és més convenient en una situació com la que vivim. Tenir tota la informació, ens dona la possibilitat de contrastar i decidir. I això no te preu.

El President parla d’internacionalitzar la nostra economia. Mirar més enllà dels Pirineus. Allò que sembla que preocupa tant als qui no es conformen sabent que Catalunya és Espanya, i volen deixar clar que Catalunya és d’Espanya. No ens ha d’estranyar. Mentre De Guindos s’escarrassa en intentar convèncer Europa que Espanya no necessita un rescat (encara), en plena recessió econòmica, el pes de les exportacions, a Catalunya, cada cop és més gran i l’any passat vam tenir un saldo comercial positiu de l’1,8% del PIB amb l’exterior”. En els darrers dos anys les exportacions catalanes han crescut un 10% cada any, superant la mitjana mundial. Aquesta dinàmica, aquest 2012, es manté ja que només els primers mesos de l’any dúiem un creixement del 6-7%, el que suposa que les exportacions catalanes augmenten més que les de la resta de l’Estat. L’any passat, l’exportació catalana a la Xina, la Índia, el Brasil i Rússia va augmentar un 20%. Catalunya ocupa la novena posició en el rànquing del grau d’obertura exterior, d’entre els 27 estats membres. Aquesta és la Catalunya a la que Esperanza Aguirre vaticina un futur de “república bananera”. Que dolenta és l’enveja i que traïdora la ignorància.

I és en aquest punt quan, el català emprenedor, assumeix el rol de la publicitat d’un conegut banc català quan diu “alguna cosa no hem fet be”. Perquè conformar-nos, no va amb nosaltres. Volem més presència d’empreses catalanes en els mercats de més potencial de creixement fins a duplicar-la en els dos pròxims anys. Volem més polítiques de captació d’inversió. L’any passat es va doblar la inversió industrial respecte el 2010. Volem més turisme estranger, més i millor recerca en R+D+I, més i millor formació professional i formació contínua. Volem créixer, i això no ho farem amb una ma lligada a l’esquena.

Volem ser el centre logístic de la mediterrània i del sud d’Europa. Necessitem el corredor del mediterrani que ens neguen per activa i per passiva. Volem tenir el model portuari que correspon a una Catalunya decidida a ser un Estat d’Europa. Volem establir sinergies entre les marques Barcelona i Catalunya. No volem aprimar la nostre xarxa d’oficines comercials, com proposen des del Partit Popular.

Només hi ha dues maneres d’aconseguir el nostre objectiu; amb una majoria simple que ens obligui a negociar cada pas, o amb una majoria ferma, que ens permeti avançar amb la seguretat que dona tenir l’aval del poble de Catalunya. No cal que us digui quina és la més rapida i efectiva.