dilluns, 9 d’octubre del 2017

Ni corralito, ni fuga d’empreses, ni pèrdua de llocs de treball



El temps passa ràpid i, com qui no vol la cosa, ja fa una setmana d’aquell “no referèndum” que l’Estat va reprimir a cop de porra.

2.286.217 vots comptabilitzats en un referèndum no autoritzat pel govern central (que no il·legal) amb 770.000 persones censades en col·legis clausurats. Si, son xifres demolidores. Tant demolidores que, a la vista d’aquests resultats obtinguts –tot i les garrotades- no han tardat en aparèixer els servidors de la misteriosa i quasi oblidada prima de risc, aquell Sant Cristo Gros que es treu quan s’acaben els arguments del sentit comú i els amos del tros amenacen amb homes de negre tot brandant tètriques postals de Grècia.

No seré jo qui qüestioni el pes en l’economia catalana de marques com CaixaBank, Banc Sabadell o qualsevol de les grans empreses que han anunciat el trasllat de la seva seu social fora de Catalunya. Si, la seu social, no les empreses. Però no podem oblidar que hi ha vida més enllà d’aquestes empreses. A Catalunya hi ha més de 6000 multinacionals. D’elles, prop d’un miler són alemanyes i la resta dels EEUU, França, Suïssa, Japó i Holanda.

Aquests dies ens hem fet un tip de sentir que el diner es poruc. Que qualsevol signe d’inestabilitat fa que busqui refugi. Les primeres empreses a anunciar la seva “fugida” han estat les cotitzades en borsa, participades per fons d’inversió i grans accionistes. Empreses que –només faltaria- son lliures d’actuar com millor considerin que poden preservar els seus interessos. Altra cosa és l’actitud del Govern del PP, que no ha tardat ni cinc dies a adoptar mesures que estimulin la fugida de seus socials de Catalunya cap a altres territoris de l’Estat. Si, sembla com si, per fi, veiessin clar que assolirem la independència i hagin començat a emportar-se “les seves coses”. Si tant segurs estan de que no marxarem, perquè intenten debilitar d’un dels seus motors econòmics? Sona a suïcidi...

Però hem de saber que el canvi de seu social d’una empresa no té, ara per ara, cap efecte econòmic en termes de recaptació d’impostos per Catalunya. Les empreses tributen allà on desenvolupen la seva activitat. Es a dir, canviar la seu social no és més que un cop d’efecte; no canvia res.
Resumint, tal com va dir el president Puigdemont; “ni corralito, ni fuga d’empreses, ni pèrdua de llocs de treball, no caiguem en la campanya de la por”.

És això, una campanya de la por. No coneixen un altre idioma.