divendres, 3 de juny de 2016

El despertar de Xina

Trobada amb el vide-president de la provincia d'Henan, Zhang Guangzhi

Una de les coses que, d’entrada, crida l’atenció als visitants del Museu del Turisme de Calella, és poder comprovar com ha canviat el món durant els 60 anys en que la ciutat ha estat destinació turística.

Seria un greu exercici d’ingenuïtat pensar que aquests canvis acaben aquí. La constant millora dels mitjans de transport i la comunicació entre països han difuminat les fronteres. Les ganes constants de les persones de descobrir cada racó d’aquest planeta, ens obliga a estar en alerta permanent per no quedar al marge dels canvis que es produeixin i seguir formant part del circuit de les destinacions turístiques escollides pel turisme emergent.

Hem conegut la “Calella dels alemanys”, van venir els anglesos, els francesos, els suecs... Els últims anys el turisme provinent de l’antiga Unió Soviètica ha ocupat hotels, restaurants i comerços. I ara, que?

Ara cal estar atent als nous moviments del sector. Els conflictes que afecten molts dels països que formen l’arc sud de la Mediterrània ens converteix en una opció real per aquells que busquen un lloc on passar les seves vacances i, des de fa anys, sentim dir que la Xina serà el pròxim país emissor de turisme de masses.

El gegant asiàtic desperta. El que des de fa anys ha esdevingut un dels motors principals de l’economia mundial, anuncia la seva ferma voluntat de convertir-se en emissor de turisme, i seria imperdonable no buscar la forma de presentar-nos davant del mercat turístic xinès amb les mans plenes d’ofertes per gaudir de les vacances que busquen.

Entre els dies 24 i 26 de maig, es va celebrar l’”International Mayor’s Forum on Tourism”, organitzat pel Ministeri de Turisme de Xina, l’Organització Mundial del Turisme i el Govern de la Província d’Henan. Un fòrum on alcaldes i alcaldesses de més de 100 municipis turístics de 36 països diferents, vàrem tenir l’oportunitat de presentar els nostres pobles i ciutats als agents emissors de la zona. I Calella hi va ser.

Aquest congrés és una important plataforma per donar a conèixer la ciutat de Calella a un mercat amb un gran potencial que ja mostra una notable tendència a l’alça a Catalunya; l’any 2015, les visites del turisme xinés van experimentar un creixement del 38,9%, mentre que la seva despesa va augmentar fins a un 62%. El 2020, 150 milions de turistes xinesos visitaran altres països a través d'Àsia i cap el 2030, 1 de cada 5 viatgers ho farà des de la Xina. El creixement de la Xina com a mercat emissor durant el 2015 ha estat el més alt a nivell mundial, arribant als 120 milions de persones.

Durant tres intensos dies, vaig tenir l’oportunitat de presentar Calella a diversos mitjans de comunicació asiàtics, vaig poder mantenir una trobada amb el vice-president de la província d’Henan, Zhang Guangzhi, i vaig poder presentar Calella com a possible candidata activa al proper congrés, que s’ha de celebrar el 2018.

El divendres 27 de maig, vaig aterrar a El Prat amb la sensació d’haver fet els deures i amb la tranquil·litat que dona saber que la ciutat disposa d’un sector turístic i comercial potent i dinàmic, que estarà a l’alçada i sabrà adaptar-se –com ha fet sempre- al pròxim canvi.


Estem preparats!