dimarts, 28 de juliol del 2009

QUAN QUEDEN LES CENDRES.....

De manera intencionada he esperat fins avui –dia que el Conseller Saura ha intervingut al Parlament - ha fer valoracions sobre el foc d’Horta de Sant Joan i de la tragèdia que representa la pèrdua de 5 bombers.

He de reconèixer que em va afectar de manera molt , i molt especial, no únicament per la meva amical i estreta relació amb molts dels professionals de prevenció i extinció d’incendis sinó també per la coneixença i estima profunda que tinc al Director del Parc Natural dels Ports, Rafael Balada i també a diversos alcaldes d’aquelles contrades i als quals, vaig tenir el privilegi de poder-los conèixer en la meva etapa de Directora General de Medi Ambient quan parlàvem de la creació del Parc Natural.

Han estat dies de foc i flames persistents, informacions contradictòries i un cert soroll mediàtic , que agitava encara més l’ambient. Tanmateix el Conseller Saura ha tingut una cosa que no havia tingut mai cap altre Conseller en aquestes circumstàncies i que és cap crítica de formació política de l’oposició sense escoltar-lo abans en seu parlamentària.

Jo personalment vaig “patir” la celebració de dos Plens parlamentaris extraordinaris (agost 94 i 98 ) per donar comptes d’incendis importants que havien tingut lloc en aquells anys perquè l’oposició de llavors (PSC; ICV; ERC i PP) exigien explicacions quan encara cremaven els boscos, ara aquests mateixos , bàsicament PSC-ICV i ERC reivindiquen el caràcter mediterrani del clima per justificar determinats fenòmens climatològics que ens passa al nostre País.
Benvinguts a la realitat ¡ ¡ ¡ ¡

L’assetjament polític que varem patir , quan nosaltres estàvem al govern és indescriptible (veure Memòries President Pujol ), davant això nosaltres com a formació política amb experiència i responsable davant fets greus hem preferit fer les valoracions quan el foc fos apagat i les explicacions dels responsables polítics donades.

La meva valoració de la compareixença del Conseller Saura és la següent :
1.-Instrumentalització política del cos de bombers, utilitza la tragèdia per amagar la responsabilitat política

Ningú qüestiona el treball i la professió d’aquest cos, el que plantegem és si aquest col.lectiu tenia tots els instruments necessaris per fer front, per exemple: perquè s’han eliminat torres de güaita ?? Perquè el Parc de Bombers d’Horta de Sant Joan, fa 2 anys que està tancat, tenint en compte a més que hi ha un Parc Natural amb 17.000 Ha.?? Perquè no explica la reducció de recursos que arran de les finances de la Generalitat ha patit aquest cos ??? Perquè no informa de que el col.lectiu de bombers d’aquesta zona fa 6 mesos li varen demanar una reunió per manifestar la seva preocupació per la manca de recursos ???.

2.-Dades inexactes de coordinació de la situació i operatiu.

Hauria de fer públic els mapes que elaboren els Agents Forestals i que cada 2 hores es van actualitzant a on ja indicaven el canvi de vent brusc i contundent.
Si el foc s’inicia amb un llamp de 6 dies abans, com és possible que ningú veiés la cortina de fum, potser té a veure que no hi havien els recursos de prevenció en actiu ??
Segons testimonis d’aquests municipis que estaven en el lloc de comandament, els helicòpters es queixaven de que no se’ls hi donaven les coordenades ??
Perquè no poden fer públic la transcripció d’aquestes cintes ??
3.-Poc respecte institucional als Alcaldes afectats.

Al llarg d’aquests dies s’ha marginat sistemàticament als alcaldes, al no donar la informació de primera ma de tot el que estava succeint.
No crec que hi hagi un sol Alcalde d’aquest País què no exigeixi major contundència en aquests episodis. Jo recordo diferents alcaldes de diferents partits i mai havíem respòs amb una incomprensió i manipulació tant gran, com ha fet Saura i Boada en aquest incendi, assenyalant a l’alcalde d’Horta de Sant Joan com un irresponsable, criminalitzant-lo davant el cos de Bombers.


No vull insistir més , m’entristeix molt tots aquests episodis , m’entristeix doblement pel que representa d’enorme tragèdia per la pèrdua de 5 bombers d’un cos d’èlit que va ser creat fa 10 anys i també per la desfeta del patrimoni natural d’un paisatge tan meravellós com és els Ports

Ara que només queden les cendres, espero que aquests que en aquelles èpoques ens deien de tot, els hi hagi servit per madurar personal i políticament davant situacions molt difícils, tot i que pel que he vist, la voluntat de manipular no els ha abandonat malgrat les circumstàncies tant greus.