dilluns, 20 d’octubre del 2008

SOBRE LA CRISI ECONÒMICA I


Aquests darrers dies i mesos, no parem de parlar i sobretot d’escoltar sobre la crisi que patim a Catalunya, Espanya i arreu dels països desenvolupats.

A on ens trobem avui ?? Crisi econòmica, Crisi social emergent; crisi de confiança global . Els principals problemes a Catalunya i a l’Estat són la situació del sector immobiliari i un dèficit important de la balança corrent , és a dir el dèficit exterior.

Però no és nomes la crisi d’un sector concret , com el de la construcció o el financer , la crisi s’estén a la totalitat dels sectors econòmics. I les conseqüències doncs són l’atur , inflació , pèrdua de competitivitat, reducció del consum , dificultats de les famílies per arribar a final de mes, manca de confiança, etc.

Però que cal davant d’això ? doncs tenint clar que no hi ha formules màgiques és importantíssim des dels poders polítics fer front amb coratge, il.lusió, idees, confiança, i un model de societat.

La situació econòmica i social del país exigeix noves idees, valors i actituds per part de tots ,també de la classe política . També ara i davant d’aquesta situació ens cal patriotisme per front al futur. Realisme per entendre la situació econòmica , social i política.

Es tracta d’aplicar els valors del catalanisme : responsabilitat, treball, cultura de l’esforç, capacitat de superació , bona feina, iniciativa , sacrifici.

Es l’hora del coratge per prendre decisions. Catalunya corre el risc de patir una crisi més intensa , com a conseqüència de la manca de capacitat de resposta adient del govern català que ha demostrat no saber donar reaccionar ni gestionar situacions difícils de crisi(aigua, sequera; Carmel, apagada, etc. )

Montilla i el seu govern , només miren cap a Madrid a esperar la senyal d’actuar. En el proper bloc donaré unes quantes dades econòmiques preocupants dels que , de manera especial, està passant a Catalunya.