dimarts, 28 de gener del 2014

Catalunya, comença al teu ajuntament



El cap de setmana passat, Calella va acollir la “Convenció Municipal 2014” de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Prop d’un miler d’alcaldes i regidors de tot Catalunya ens vàrem reunir a la Fabrica Llobet-Guri on vàrem rebre l’escalf del President Mas, de diversos consellers del seu govern, dels Presidents de diputació de Barcelona, Tarragona i Lleida i de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Aquesta trobada es produeix en un moment en que molts ja tenim la mirada posada, amb il·lusió, en les eleccions que l’any que ve serviran per escollir els nous governs municipals, una il·lusió que es veu enterbolida per la incertesa que genera la “Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local”, un capítol més del culebrot de la recentralització.

Mai no ens cansarem de reivindicar el paper dels ajuntaments com a administració més propera al ciutadà, amb tot el que això implica. Com tampoc ens cansarem de combatre una iniciativa del govern Rajoy que darrera de paraules de presumpte responsabilitat com “racionalització” i “sostenibilitat”, amaga la intenció de limitar la capacitat de maniobra dels ajuntaments amb la conseqüent retallada en els serveis públics que ofereixen. Serveis adreçats a uns ciutadans que cada dia senten més l’ofec amb el que el Partit Popular castiga la Catalunya “rebel i separatista”.

Aquest cap de setmana, molts dels assistents a la “Convenció Municipal de CDC” hem recordat aquell vell eslògan amb el que CiU va concórrer a les eleccions municipals de l’any 1991; “Catalunya comença al teu ajuntament”, un eslògan que aquest cap de setmana ha tornat amb més força que mai a la ment dels representants del mon local de CDC reunits a Calella en una trobada que va servir per reforçar el nostre compromís basat en l’exigència d’un moment excepcional, a nivell social i a nivell nacional.

En l’àmbit social, els ajuntaments governats per CiU ens sentim més compromesos que mai amb el sosteniment de l’Estat del Benestar i el suport a les persones que més ho necessiten. Mentre que en l’àmbit nacional ens sentim fermament compromesos en garantir que les persones decideixin el seu futur, perquè son els pobles i les ciutats els qui han de donar l’embranzida decisiva per a la construcció nacional i fer de Catalunya una terra justa i amb esperança.

Faig meves les paraules d’en Josep Rull durant l’acte de cloenda de la Convenció Municipal de CDC; “Diuen que ens posaran aranzels, aquells que ens obliguen a pagar peatges a les nostres infraestructures; diuen que ens trencarem com a societat, aquells que atempten contra la nostra cohesió social; diuen que no podrem pagar les pensions, els que ens buiden la caixa de la Seguretat Social; diuen que baixaran les exportacions els que posen traves impossibles a les nostres empreses exportadores”.

Cap document constitucional pot representar una gàbia per a la democràcia. Cap constitució pot esdevenir eterna arriscant-se a sotmetre generacions que ni tant sols la van votar. Cap Estat, ni propi ni aliè, pot passar per damunt de la voluntat de les persones.

dijous, 23 de gener del 2014

Calella; aprovat en turisme, matricula en persones



Començar un nou any porta implícit l'exercici de fer balanç del que acabem de deixar enrere, be sigui en l'àmbit personal o en el col·lectiu.

En el vessant col·lectiu, i més concretament en el de la gestió de la cosa pública, s'imposa l'anàlisi de la feina feta per comprovar si les iniciatives impulsades pels qui tenim la responsabilitat de governar han tingut el retorn desitjat.

Pels qui tenim el turisme com a principal motor econòmic, l'examen coincideix amb la cita cabdal del sector (amb permís del Saló Internacional del Turisme de Barcelona), que no és altra que Fitur, la Fira Internacional de Turisme d'Espanya que s'està celebrant aquesta setmana a Madrid i on he tingut la satisfacció d'encapçalar la delegació calellenca.

Coincidint amb aquesta Fira, diversos organismes publiquen diferents estudis que serveixen per determinar la bona orientació de les polítiques implementades. Per alguns només son enquestes i, ja se sap el que diuen, "hi ha veritats, mentides i enquestes", però no és menys cert que la demoscòpia és l'única forma de conèixer unes dades que d'altra forma no podríem saber mai. I son aquests estudis els que, un any més, han demostrat la nostra capacitat per esdevenir motor econòmic de l'Estat i referència internacional.

Observo amb satisfacció com, el 2013, aquesta Catalunya que en cas de convertir-se en Estat sobirà "s'ensorraria en la misèria" ha rebut 15,6 milions de turistes estrangers, un 8% més que l'any 2012. Però tant bona dada com la quantitativa és la qualitativa. Sabem, de fa temps, que l'aposta correcte no rau tant en augmentar el nombre de turistes que ens visiten, com en millorar la seva qualitat. En aquest sentit voldria destacar el fet que la despesa del turisme estranger ha superat els 14.000 milions d'euros, un 14,2% més que l'any anterior. Son bones dades per Catalunya i, es clar, son bones dades per Calella.

La feina dels nostres empresaris turístics, restauradors i comerciants ha rebut un aprovat alt. Així ho demostra un estudi realitzat pel "Laboratori del Turisme de la Diputació de Barcelona".

Aquell turisme que visitava Calella a la recerca de diversió "low cost" ha empres definitivament la retirada per donar pas al turisme de qualitat que tota destinació turística desitja.

És molta la informació que es desprèn d'aquest estudi. Permeteu-me que ho simplifiqui amb un parell de dades que m'han semblat especialment importants.

El col·lectiu de turistes que més visiten Calella és el d'edat compresa entre els 45 i els 54 anys, i el 42,4% es considera de classe mitja-alta.

A diferencia del que pugui semblar, els turistes que més visiten Calella son de nacionalitat espanyola, seguits de francesos, britànics i russos, tots ells en percentatges força similars, i la despesa mitjana per persona i dia que fan a Calella se situa en 219€. Una altra dada important i que ens reafirma el valor afegit que tenim amb el nostre centre comercial és la despesa que comporta per persona que la situa força incrementada respecte al conjunt de la marca Costa de Barcelona. Excel·lent notícia.

No voldria acabar aquest post sense donar-vos una dada més. Potser la més important. Una dada que s’escapa de la fredor de les xifres macroeconòmiques i que vull compartir amb vosaltres.

D’entre les diferents qüestions sobre les quals s’ha demanat als turistes que valorin amb una nota d'entre l'1 i el 10, la nota més alta, un 8,6, és per l'amabilitat de la gent del municipi.

Mai us podré expressar amb paraules l'orgull que per a mi representa ser l'alcaldessa d'una ciutat que ha sabut reinventar-se per mantenir el liderat en un sector extremadament competitiu com és el del turisme.


Seguirem treballant per seguir consolidant Calella com un referent de Ciutat integradora, amable i acollidora. Gràcies a tots els que feu que això sigui possible.

divendres, 17 de gener del 2014

Érem, som i serem

Érem, som i serem. Poques paraules son necessàries per definir l’esperit amb que els catalans afrontem l’any del Tricentenari. Son les paraules que dissabte passat van servir de declaració d’intencions en el pròleg que l’actriu Montserrat Carulla va pronunciar a La Seu Vella.

El mateix escenari que fa tres-cents anys va tenir el trist privilegi de ser el primer testimoni de la pèrdua de les nostres llibertats com a nació, es va convertir en l’escenari on els catalans varem començar a recordar el nostre passat amb la mirada posada al futur.

Al 1714, bona part del continent europeu es va veure immers en una guerra en la que el paper de Catalunya va consistir en defensar-se. Tres-cents anys després, ho seguim fent. Han passat reis, presidents, repúbliques, dictadures i democràcies, però Espanya continua fent oïdes sordes a “la veu d’un fill que parla en llengua no castellana”.

Fa oïdes sordes. No ens escolta. No es preocupa per saber que esta passant a Catalunya. En un context polític en que les directrius en matèria econòmica i social es dicten des de Brussel·les, el govern del Partit Popular s’aferra als dictats d’una memòria en blanc i negre, encomanant-se a la sacroconstitucional “unidad nacional” .

Com va dir un bon dia el propi comissari del Tricentenari, en Miquel Calçada, per a Espanya, Catalunya és una anomalia; no entenen que després de tres cents anys, continuem existint.

Des dels fets de 1714, Catalunya mai ha arribat tant lluny en el camí cap a la recuperació de les nostres llibertats. Aquest dijous hem fet un pas més. El Parlament de Catalunya, amb una amplia majoria, ha acordat demanar al govern espanyol la transferència de les competències per convocar referèndums. Podíem imaginar quina seria la postura de tots i cadascun dels grups de la Cambra. El que no podíem imaginar és l’actitud del PSC.

Tant se val les sigles a les que servim. Res no hi fa a qui han votat o pensen votar els ciutadans. Aquesta vegada el context demanava unir esforços per mostrar unitat davant del govern central i de la comunitat internacional. Després d’afirmar –durant l’últim debat d’investidura- que no posaria pals a les rodes i que s’abstindria en qualsevol votació relacionada amb el procés en el que estem immersos, Pere Navarro va donar instruccions als diputats del seu grup perquè votessin en contra de la proposta, amb el resultat que tots coneixem.


Aquest dijous, vaig recordar les paraules de Manuel Serra i Moret, ex alcalde de Pineda i fundador de la Unió Socialista de Catalunya quan va dir; ”Per a nosaltres el problema de Catalunya és un problema resolt en quant es relaciona amb les manifestacions de la seva personalitat. Som catalans i actuarem simplement com a socialistes catalans, exactament igual que si Catalunya fos independent. Ens confessem Socialistes i, aplicant aquest principi a les coses de Catalunya, ens proclamen socialistes catalans i a la vegada els primers defensors de la Independència de Catalunya”.

El camí és llarg i complicat. Queda molt per recórrer. Però cadascun dels 135 diputats del nostre Parlament, sigui quina sigui la seva ideologia, te l’obligació d’atendre el mandat del poble de Catalunya i permetre que els ciutadans puguin votar. Tant se val quin sigui el seu vot, però votar, al cap i a la fi. Només així sabrem que el nostre futur, l’hem decidit nosaltres.

El que va passar ahir al Parlament és un bon inici per la celebració del Tricentenari.

dimecres, 8 de gener del 2014

2014; a Calella, estem a punt



Amb la sensació d’haver trencat qualsevol disciplina en la nostre dieta diària i amb il·lusions renovades deixem enrere les festes de Nadal en que la majoria de nosaltres hem pogut compartir taula i tertúlies familiars en les que, qui més qui menys, ha tret el tema del procés de transició nacional que viu Catalunya, sense que això hagi suposat “fer la creu” a cap germà, cunyada, cosí o oncle, per molt que el ministre Fernàndez Díaz ens ho vulgui pintar de color de “gos quan fuig”.

Es hora d’afrontar un any que serà decisiu en la història del nostre país. Cal que tots aquells que creiem en la democràcia posem els cinc sentits en fer que el poble de Catalunya es pugui pronunciar sobre quin vol que sigui el seu futur. I tot això ho hem de fer sense descuidar la nostra feina diària.

Des del govern municipal hem posat les bases perquè l’any que ara comença sigui profitós per a tots els calellencs. Hem elaborat un pressupost municipal realista amb la situació econòmica actual que, si be dona els primers senyals de recuperació, convida a mantenir la prudència i la contenció durant els pròxims mesos.

Confiem en que la recuperació econòmica arribarà lenta i progressivament a totes les llars, però fins que això no passi, cal que seguim treballant per mantenir la maquinaria econòmica a ple rendiment per garantir noves i millors oportunitats per a emprenedors i treballadors.

Durant els últims mesos no hem parat de cercar complicitats entre el Govern de la Generalitat i la Diputació de Barcelona per elaborar un pla d’Internalització i captació de noves inversions que ens permetin diversificar la nostra economia. Tan important és mantenir i millorar en qualitat la nostra destinació turística com cercar nous sectors que enforteixin la nostra capacitat econòmica i productiva. I ho hem fet sense oblidar les polítiques socials, més necessàries que mai.

L’àrea de Promoció Econòmica ha augmentat el seu pressupost en un 10,5%, la mateixa proporció amb que s’ha incrementat el pressupost de l’àrea de Ciutadania, mentre que el programa de Serveis Socials ha vist incrementada la seva aportació en un 9.75%, on destaca l’increment de les atencions socials, que passen dels 250.000€ de l’any 2013 als 325.000€ del 2014, el que suposa un augment del 30%.

Actualment, a Calella, 3.103 persones es beneficien dels ajuts de l’Àrea de Política Social, que cada setmana reparteix entre 100 i 120 carrets d’aliments.

Per continuar avançant en la bona direcció, cal la implicació de tots més enllà de posicionaments polítics. En aquest sentit, vull destacar la bona predisposició mostrada pel grup municipal del PSC durant les converses prèvies al debat de pressupostos, que ha fet possible la signatura d’un document sobre “Acords estratègics 2014-2015 per a la dinamització econòmica de Calella” que, entre altres, ha permès destinar 45.000€ a la millora de l’accessibilitat amb foment de l’ocupació, una mesura destinada a fer una Calella més accessible i, en la mesura que sigui possible, que aquestes tasques les facin empreses que hagin contractat persones aturades.


Per tercer any consecutiu, Calella s’implicarà en l’organització de la “Volta Ciclista a Catalunya”, una prova que genera un important ressò mediàtic internacional i que, en aquesta ocasió, comptarà amb els diners recaptats mitjançant el que es coneix com a “taxa turística”.

L’any que deixem enrere hem celebrat la primera “Setmana de la Moda”, que ha superat totes les expectatives, hem consolidat el Festival “Canta al Mar” i hem continuat donant suport al “Challenge” que, gràcies al “Fons Local per al Foment del Turisme”, pot tornar a comptar amb suport econòmic.

Aquest 2014, a més, Calella serà la seu del “Trail Festival”, que constarà de tres proves; una duatló i una triatló cros que seran puntuables pel Campionat d’Espanya i una “trail”. Proves, aquestes, que contribueixen decisivament a definir el que anomenem “Territori Triatló”, una aposta més per a la consolidació de la marca de “Turisme Esportiu”.

En el capítol d’Inversions per aquest 2014 destaquen la remodelació del carrer Riera, la reforma del Mercat Municipal, la implantació del “Museu del Turisme” a la Fàbrica Llobet-Guri, la reforma dels vestidors del Pavelló Municipal d’Esports, la reordenació de la façana marítima -amb l’entrada en servei de la Base Nàutica-, i la continuació de les millores a la Fàbrica Llobet-Guri, gràcies –en part- a l’esmena que Convergència i Unió va presentar als Pressupostos Generals de l’Estat i que farà que disposem de 200.000€ extraordinaris.


Cal tenir present que, a part del finançament que es formalitzarà mitjançant el crèdit corresponent, comptem amb subvencions com l’atorgada pel “Feder” al projecte del “Museu del Turisme”.

Per últim, voldria destacar l’inici d’etapa en la gestió del cicle integral de l’aigua que comença amb la nova empresa municipal “Gestaigua” i els canvis destinats a la millora de la neteja i recollida de residus.


Calella comença el 2014 contenint la pressió fiscal per segon any consecutiu, prioritzant la despesa social i impulsant l’economia local. Estic convençuda que totes aquestes iniciatives seran una bona base per afrontar amb garanties un any decisiu, també a la nostre ciutat.